Ρεπορτάζ για το ρατσισμό


Εργασία σε ομάδες

Κάθε ομάδα έχει ως στόχο να οργανώσει και να παρουσιάσει στην ολομέλεια της τάξης ένα σύντομο -δεκάλεπτο- ρεπορτάζ για το ρατσισμό. Το ρεπορτάζ μπορεί να περιλαμβάνει εικόνες, βίντεο, κείμενα, κόμικς, μαρτυρίες κλπ, τα οποία έχει επιλέξει η ομάδα από το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ ή οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Κάθε ομάδα επιλέγει ένα συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά ρατσιστικές συμπεριφορές και διακρίσεις, π.χ. φυλετικός ρατσισμός, ρατσισμός εναντίον μεταναστών, σεξισμός, ρατσισμός και διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες ή λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, ρατσισμός και σχολική βία, κλπ.

Η παρουσίαση του ρεπορτάζ θα γίνει στην τάξη από την ομάδα και μπορεί να έχει τη μορφή βίντεο, powerpoint, ψηφιακής αφήγησης, μαγνητοφωνημένης εκπομπής, ή ζωντανής προφορικής παρουσίασης με τη βοήθεια της τεχνολογίας (υπολογιστής, προτζέκτορας, διαδραστικός πίνακας, κλπ)



 Συμβουλές:
  • Διαβάζοντας για το ρατσισμό θα έρθετε σε επαφή με σημαντικούς όρους και έννοιες όπως φυλετικός ρατσισμός, σεξισμός, φανατισμός, δογματισμός, στερεότυπα, προκατάληψη, φασισμός, κλπ. Προσπαθήσετ να ορίσετε τις έννοιες αυτές και να εξηγήσετε στο κοινό σας τη σημασία τους.
  • Να αναγράφονται οι πηγές από τις οποίες αντλήσατε οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες (ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, βιβλία, εφημερίδες, κλπ).
  • Να αποφεύγετε το γνωστό... copy paste. Ανιχνεύεται εύκολα και γρήγορα...
  • Παρακάτω θα βρείτε ιστοσελίδες από σημαντικούς Οργανισμούς, Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα ρατσισμού και διακρίσεων. Για να μην χαθείτε στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου, αξιοποιήστε τις με προσοχή. Υπάρχει άφθονο υλικό, αλλά απαιτείται η δική σας επιλογή και κριτική αξιοποίηση.


Κείμενα, βίντεο και κόμικς για το ρατσισμό από το ιστολόγιο "Βγάζω Γλώσσα"

Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου
Καμπάνια για την ιθαγένεια

Συνήγορος του Πολίτη
(Αναζητήστε πληροφορίες και υλικό στις σελίδες Δικαιώματα του ανθρώπου", "Δικαιώματα του παιδιού",  "Ισότητα των φύλων")

Διεθνής Αμνηστία

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ιστορίες προσφύγων
(Ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρουσιάζει ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Στόχος της να αναδείξει την ανθρώπινη ιστορία πίσω από τα στατιστικά, την ιστορία που παραμένει ίδια μέσα στο χρόνο, όπου υπάρχουν πρόσφυγες.

Αgainst Racism
(Ιστοσελίδα της εκστρατείας «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!» του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα)


 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Αντιμετώπιση των διακρίσεων 
(Υλικό και για διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με αναπηρία, των ρομά, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, κλπ)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Ισότητα των Φύλων 


Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων 



Ιστοσελίδες για τη σχολική βία και το ρατσισμό

Ιστοχώρος του Συνηγόρου του παιδιού 
(Αναζητήστε και το υλικό " "Βίντεο, σποτ και έντυπα" που θα βρείτε στο πλαϊνό μενού της σελίδας)

Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού 

Ιστολόγιο Προγράμματος "Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού στα Γυμνάσια της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων